11-2023 BALTIAN TYO MARRASKUUN UUTISKIRJE

“Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joh. 15:5.

BALTIAN JUUTALAISTYÖN MARRASKUUN 2023 UUTISKIRJE 

Olemme siirtyneet selkeästi täysin erilaiseen aikaan. Kaikki ympärillämme olevat rakenteet ovat horjuneet, ja maailma tuntuu kuin maanjäristyksen keskellä toimivalta huvipuistolaitteelta. Tämä laite tarjoaa nopeita syöksyjä, jyrkkiä mutkia, pelkoa ja jopa kauhua, mutta tiedämme, että jossain vaiheessa se pysähtyy, kun radan kierros on suoritettu. “Katso, hän, joka Israelia varjelee, ei torku eikä nuku”

Olemme siirtyneet täysin erilaiseen aikaan. Kaikki ympärillämme olevat rakenteet ovat horjuneet, ja maailma tuntuu kuin maanjäristyksen keskellä toimivalta huvipuistolaitteelta. Tämä laite tarjoaa nopeita syöksyjä, jyrkkiä mutkia, pelkoa ja jopa kauhua, mutta tiedämme, että jossain vaiheessa se pysähtyy, kun radan kierros on suoritettu. “Katso, hän, joka Israelia varjelee, ei torku eikä nuku” Ps 121:4.

Ainoa vakio tässä kaikessa on elävä Jumalan sana ja sen lupaukset, joihin voimme luottaa. Raamattua voidaan tulkita, sitä voidaan vääristellä, kyseenalaistaa sen arvovaltaa ja Jumalan sanan voimaa. Väistämättä tulee mieleen, että maailman näkökulmasta kristinusko on ainut uskonto, jonka he kieltäisivät. Raamatun Jumala näyttäytyy heille liian autoritaarisena tälle niin maailmoja muutoin syleilevälle sukupolvelle.

Esimerkiksi feministien mielestä kristinusko on ensimmäisenä listalla kiellettävien uskontojen joukossa. Nyt käydään samankaltaista taistelua juutalaisen kansan oikeudesta elää rauhassa kuin Holokaustin aikana 80 vuotta sitten. Holokaustin aikana maailma ei puuttunut järkyttäviin tapahtumiin, vaan pysyi hiljaa. Ihmiset vaikenivat ja kieltäytyivät puolustamasta juutalaisia. Nykyään maailma ei tunnu hyväksyvän sitä, että Israel ja juutalaiset puolustavat itseään ja maataan. Samaan aikaan maailma ei kuitenkaan tuomitse kristittyjen julmia murhia Afrikassa, jossa on myös tapahtunut laajoja kristittyjen perheiden, naisten ja lasten teloituksia, jopa kokonaisia kyläkuntia on surmattu ja kyliä on poltettu tai kokonaan hävitetty. Näillä uutisilla ei ole ilmeisesti samaa markkina- ja julkisuusarvoa verrattuna Gazaan tai Länsirantaan liittyviin ja Israelia tuomitsevilla uutisoinneilla.

Afrikan ja Aasian maissa ei nähdä Amnestyn kuvaajia, tai naisten oikeuksien puolustajia ei tunnu olevan missään, myöskään feministipiireissä ei näytetä tuomitsevan näitä julmuuksia. Eikä paikalla ole laumaa reporttereita levittämässä tietoa tuhansista ja tuhansista kolmansien maiden kristittyjen vähemmistöjen murhista eikä heidän kotiensa ja kirkkojensa tuhopoltoista ja niiden uutisoinnista maailmalle. 

Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren.  Jes. 11:9

”Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren. Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä. Ja sinä päivänä Herra vielä toisen kerran ojentaa kätensä hankkiakseen itselleen kansansa jäännöksen, joka on jäljellä Assurissa, Egyptissä, Patroksessa, Etiopiassa, Eelamissa, Sinearissa, Hamatissa ja merensaarilla. Hän nostaa viirin pakanakansoille ja kokoaa Israelin karkoitetut miehet; ja Juudan hajoitetut naiset hän kerää maan neljästä äärestä. Silloin katoaa Efraimin kateus, ja Juudan vihat häviävät. Efraim ei kadehdi Juudaa, eikä Juuda vihaa Efraimia. Ja he lentävät länteen päin filistealaisten niskaan, yhdessä he ryöstävät Idän miehiä. Edom ja Mooab joutuvat heidän käsiinsä, ammonilaiset heidän alamaisikseen. Ja Herra vihkii tuhon omaksi Egyptin merenlahden ja vihansa hehkussa kohottaa kätensä Eufrat-virtaa vastaan, lyö sen hajalle seitsemäksi puroksi ja tekee sen kengin kuljettavaksi. Siitä tulee valtatie hänen kansansa jäännökselle, joka on jäljellä Assurissa, niinkuin tuli Israelille silloin, kun se Egyptin maasta lähti.  Jes 11:9–16

Kaiken tämän myllerryksen keskellä olemme jatkaneet työtämme Latviassa. Nyt, jos koskaan, on aika viedä Hyvää Sanomaa Jeesuksesta eteenpäin.

Kaiken tämän myllerryksen keskellä olemme jatkaneet työtämme Latviassa. Nyt, jos koskaan, on aika viedä Hyvää Sanomaa Jeesuksesta eteenpäin. Noin viikko sitten osallistuimme Latviassa Jurmalassa järjestettyyn, Latvian helluntaiunionin pastoreiden kaksipäiväiseen tapaamiseen, seminaariin ja keskusteluihin. Siellä saimme tavata pitkästä aikaa useita työtovereita, latvialaisia helluntaipastoreita, koronavuosien jälkeen. Riiassa viikonloppuna pidettiin messiaanisten kanssa sapattikokouksen lisäksi useita tapaamisia ja keskusteluja paikallisen juutalaistyön puitteissa. Jos voitte muistaa meitä rukouksin, että voisimme tehdä oikeita päätöksiä ja valintoja sekä vanhoissa että uusissa projekteissa sekä kokonaan uusissa haastavissa työmuodoissa ja niiden eri vaiheiden toteutuksissa.

Vaikeudet, jotka koskevat koko maailmaa, näkyvät monilla alueilla maanosassamme ja Lähi-idässä. Hengellisessä mielessä nämä ajat voivat kuitenkin olla hyviä. Ihmiset ovat näinä aikoina avoimia hengellisille asioille ja vastaanottavaisia. Nyt he pohtivat elämän peruskysymyksiä enemmän kuin helpompien ja vakaampien aikojen aikana. Kriisi luo aina uusia mahdollisuuksia ja tilanteita, joissa voi tehdä uusia ja joskus jopa oikeita valintoja.

Voimmeko jopa ajatella, että ihmiskunta elää lähellä Jeesuksen mainitsemien Matteuksen 24. ja Markuksen 13. luvuissa kuvattujen “synnytystuskien alkamisen” aikojen täyttymystä?

Lokakuussa saimme myös pitää vieraanamme Good News -seurakunnan johtavaa pastoria Andrey Chebotarevia ja hänen vaimoaan Zina Chebotarevaa. Seurakuntamme kutsui pastori Andrein vierailevaksi puhujaksi Sastamalaan. Pariskunnan matka oli heidän kertomansa mukaan onnistunut, ja pastori Andrey nautti Suomen aurinkoisesta säästä ja värikkäästä syksyisestä luonnosta suunnattomasti. Hän oli Suomessa ensimmäistä kertaa elämässään. Kiitos seurakunnallemme tämän matkan mahdollistamisesta.

Olemme tänä syksynä vierailleet muutamissa kotimaan seurakunnissa, ja edessä on vielä joitakin tilaisuuksia ennen vuoden loppua. Seurakuntavierailut ovat erittäin tärkeä osa palvelustyötämme. Näissä tilaisuuksissa saamme tavata rukoilijoita ja tukijoita, niin vanhoja kuin uusia ystäviä. Nämä ovat tärkeitä kohtaamisia, jotka ovat jääneet vähemmälle kevään ja kesän aikataulujen vuoksi Latviassa. Alkuvuoden aikana vierailukäyntejä Latviaan oli kaksi kertaa kuukaudessa, mikä vaikutti luonnollisesti kotimaan tilaisuuksia vähentäen.

Osallistuimme Jurmalassa Latvian helluntaiunionin pastoreiden seminaariin. Saimme tavata pitkästä aikaa useita työtovereita, latvialaisia helluntaipastoreita.

Lokakuussa saimme pitää vieraanamme Good News -seurakunnan johtavaa pastoria Andrey Chebotarevia ja hänen vaimoaan Zina Chebotarevaa Riiasta.

Tärkeitä rukousaiheita Israelista:

Tärkeänä rukousaiheena on Beit Sar Shalom Jerusalemin (CPM-Israelin) työntekijöiden jaksaminen vallitsevassa sotatilanteessa. He ovat olleet mukana kuljettamassa ruokaa tarvitseville ja avustaneet erityisesti holokaustista selvinneitä ja muita vanhuksia evakuoinneissa Gazan lähialueilta turvallisemmille alueille. Israel on joutunut evakuoimaan jopa 250 000 kansalaistaan sodan takia sekä Gazan lähialueilta että pohjoisrajaltaan. Turvallisuusvartijat ovat olleet mukana varmistamassa evakuoitujen turvallisuutta, jopa heidän väliaikaisisen asuntojensa alueilla.

Järjestömme palvelutyössä Israelissa on tehty työtä äärirajoilla. Monet heistä ovat kertoneet Zoom-tapaamisissamme elävänsä jatkuvan stressin alaisuudessa, että fyysinen toiminta ja muiden auttaminen on tuonut helpotusta tilanteeseen heidän kertomansa mukaan. Maksim on valmiina auttamaan 24/7, missä vain avun tarvetta on. Muistakaamme häntä, hänen vaimoaan Slavnaa sekä perhettään erityisesti rukouksin.

Katzien poika on oletettavasti nyt kutsuttu asepalvelukseen, kuten muutkin ikäisensä nuoret miehet. Messiaanisilla, Jeesukseen uskovilla sotilailla, ja myös niillä Jeesukseen uskovilla, jotka ovat järjestömme jäseniä, on kuitenkin etuna, että he voivat nyt todistaa rintamalla muille tovereilleen Jeesuksesta, joka antaa ja voi tuoda rauhan sydämeen.

Lokakuun seitsemännen päivän terroristihyökkäyksen jälkeen on voitu järjestää jo pieni kastetilaisuus, joka pidettiin Tel Avivissa meren rannalla. Tästä ilon hetkestä on myös tässä kirjeessä kuva. Työntekijämme kutsuvat ihmisiä koteihinsa ruokailemaan, ja nämä tilaisuudet ovat ensiarvoisen tärkeitä hetkiä kohdata lähimmäisiä. Maksimilla on ollut hyvät ja lämpimät suhteet myös arabikylien ihmisiin. Erään Israelin matkamme aikana hän vei meidät ruokailemaan erääseen arabiystävänsä omistamaan ravintolaan, jossa päällikkö itse tarjoili meille herkullisen illallisen.

Nyt levottomuuksien alettua Gazasta tullut ohjus osui tällä samalla arabialueella olevaan ravintolaan, tuhoten sen täysin. Meillä ei kuitenkaan ole tiedossa, oliko se sama ravintola, jossa vierailimme. Tuhoa on kuitenkin tullut pommituksissa runsaasti Israelissa ja sen arabialueilla, vaikka niitä asioita ei meillä liioin uutisoidakaan, koska raketit ovat ”Gazalaisten” ampumia.

Kaikki 30 Beit Sar Shalom Jerusalemin (CPM-Israelin) työntekijää tarvitsevat runsaasti esirukousta näinä päivinä. Voit lukea Israel-päivityksiä klikkaamalla alla olevaa painiketta. Kiitos ystävät, että muistatte heitä kaikkia rukouksin edelleen. Rukoillaan edelleen myös Ukrainan tilanteen puolesta, että rauha voisi tulla jo pian molemmissa kohteissa kohtuullisilla ja osapuolia tyydyttävillä ehdoilla.

Rukoillaan myös kotimaamme puolesta, että rajoillamme säilyisi rauha, ja rukoillaan herätystä tähän pimenevään aikaan maassamme.

Puhelin soi näinä päivinä tiuhaan, ja viestikanavat ovat olleet kaikki tiiviissä käytössä. Olemme suurimman osan päivästä kommunikoimassa, keskustelemassa tai viestittämässä kirjoittamalla asioista, järjestämässä sekä hoitamassa työmme monia muita juoksevia asioita.

Jos joku ajattelee, että olemme eläkkeellä ja muistelemme menneitä vuosia, niin voimme kyllä tuottaa sinulle pettymyksen mahdollisen väärän arvauksen vuoksi. Voimme paljastaa sinulle, ettei leppoisten eläkepäivien tuomaan ylellisyyteen vielä ole ollut varaa eikä aikaa. Tästä huolimatta, ehkä olisi kuitenkin aika kerätä muistoja tapahtuneista asioista ja kirjoittaa elämämme historiaa sekä muistoja menneistä vuosista “paperille”, niin kauan, kun muisti vielä kohtuullisesti toimii.

Näistä kirjauksista voi sitten tarkastaa paremmin, jos jokin tärkeä asia on päässyt unohtumaan. Muistiinpanot tai vaikkapa vieraskirjan selaaminen nostavat mieleen tapahtuneita asioita ja tapaamiamme monia ystäviä vuosien varrelta.

Vaarana on, että vallitseva kännykkäkulttuuri ja uutena asiana tekoäly tulevat luultavasti romuttamaan ihmisten muistin. Käsin kirjoittaminen jättää erilaisen muistijäljen kuin esimerkiksi joku EVVK-kirjainyhdistelmä tai nopeatempoinen Tiktok, joka tutkimusten mukaan jopa koukuttaa käyttäjänsä. Laskimet tuhosivat aikanaan monilta hyvän päässälaskutaidon, joten on nähtäväksi, mitä älypuhelimet ja erilaiset sosiaalisen median alustat saavat aikaan ihmisten eri toimintoihin.

Seuraavalle Latvian matkalle ovat jo lennot ja majoitukset hankittuina, kiitos rukoustuesta tähänkin matkaan, joka osuu sopivasti juutalaiseen Hanukka-juhlan aikaan, jolloin tilaisuudet pidetään Hanukka-teeman ympärillä.

Hyvä sanoma Jeesuksesta Juutalaisten Messiaasta, jota me saamme julistaa on niin valtava ja suuri asia, jota saamme viedä eri tavoin ensiksi juutalaisille ja sitten myös muille kansoille on, “että heidän syntinsä on sovitettu, Golgatan keskimmäisellä ristillä.”

”Jos haluatte, että Suomi pelastuu, rukoilkaa ystävät Israelin ja juutalaisen kansan pelastumisen puolesta.

Rukoillaan rauhaa Jerusalemille. “Siionin tähden minä en voi vaieta, ja Jerusalemin tähden en lepoa saa, ennenkuin sen vanhurskaus nousee kuin aamunkoi ja sen autuus kuin palava tulisoihtu.” Jes. 62:1

Jälleen sodan jälkeen israelilaisten nuorten majoitustoiminta ja on ajankohtainen asia. Chosen People Ministries vastuuhenkilö opastamassa “Israeli Hosting” asiaa Toivolle. Alla on linkki hosting videoon.

Kiitollisina tuestanne, Siunattua Adventin odotusta, yhteistyöterveisin,

Toivo ja Malla

Via Baltica Ministry CPM-Finland ry
32740 Sastamala – FINLAND
Tel. +358 40 037 3570
e-mail: cpmfinland@gmail.com
www.cpmfinland.info

Avustuksen kohteet Israelissa: Tel Avivin ja Jerusalemin keskukset, lapset ja Holokaust vanhukset. Lasten ja vanhusten lisäksi myös muille tarvitseville ruokaa, vettä, vaatteita ja hygieniatuotteita, joita reservistä juuri rintamalle kutsutut sotilaat sekä näiden nuorten miesten yksin jääneet perheet tarvitsevat. Yleisnimikkeellä “Apua Israeliin SOS”

Muut avustuskohteet: Latvian juutalaisten evankeliointityö sekä lisäksi edelleen Ukrainan avustustyö. Yleisnimikkeellä “Apua Ukrainaan SOS” Tietoa on lisää myös FB-sivuillamme sekä kotisivuillamme. Klikkaa painikkeista, tai siirrot voit tehdä MobilePa

Mikäli haluat taloudellisesti tukea evankeliumin työtämme, voit tehdä sen uutiskirjeemme tilaajana Via Baltica Ministry CPM-Finland ry:n tilille POP – Jämijärvi – IBAN: FI8347251020018812 merkki: ” Baltian työ”,
TAI jos haluat lähettää “Apua Ukrainaan SOS”  tili IBAN FI45 4722 0010 0238 27  – “Apua Israeliin SOS”, “Lasten työ” tai “Holokaust-selviytyjien avustus”. Apua Ukrainaan SOS”, Ukrainankielinen kirjallisuustyö”, tai “Venäjänkielinen kirjallisuustyö”,  – sekä “Baltian juutalaistyö” – Suuri kiitos lahjastasi!

Kerättävillä varoilla hankitaan ja toimitetaan venäjänkielistä hengellistä kirjallisuutta,
ruoka- ja vaateapua ja lääkeavustusta, sekä osallistutaan lasten ja vanhusten
leiritoiminnan kustannuksiin, viedään evankeliumin sanomaa Baltian maissa sekä
Israelissa, Valkovenäjällä ja Ukrainassa tehtävässä hengellisessä ja humanitäärisessä työssä. Kirjallisuus sekä humanitäärinen apu jaetaan ja leiritoiminta toteutetaan pääasiassa paikallisten seurakuntien sekä muiden vastaavien yhdistysten kautta.

Rahankeräyslupanumero: RA/2021/1175
Järjestäjä: Via Baltica Ministry CPM-Finland ry.
Sastamala – FINLAND
Puh. +358 40 037 3570
sähköposti: tmaki@cpm-finland.info
kotisivut: www.CPM-Finland.info