3-2024 PURIM-juhlan Hengelliset haasteet

 

Purim-juhlan Hengelliset haasteet

Joka vuosi 14. Adar (maaliskuuta) juutalaiset ympäri maailmaa juhlivat Purimia (“Arpajaisia”). Opimme Purim-juhlasta Esterin kirjasta.

Tämä on ainutlaatuinen kirja Raamatussa siinä mielessä, että Jumalan nimeä ei koskaan mainita siinä. Esterin kirjassa kuvatut tapahtumat sijoittuvat 50 vuotta sen jälkeen, kun Kyyros oli sallinut juutalaisten lähteä Babylonista ja palata Luvattuun maahan (2. Aikakirja 36:22–23, Esra 1:1–4). esterin kirjassa kerrotaan niistä juutalaisista, jotka eivät totelleet Jumalan kutsua ja palanneet Israeliin.

Linkki tekstin in English:

Tämä on ainutlaatuinen kirja Raamatussa siinä mielessä, että Jumalan nimeä ei koskaan mainita siinä. Esterin kirjassa kuvatut tapahtumat sijoittuvat 50 vuotta sen jälkeen, kun Kyyros oli sallinut juutalaisten lähteä Babylonista ja palata Luvattuun maahan (2. Aikakirja 36:22–23, Esra 1:1–4). esterin kirjassa kerrotaan niistä juutalaisista, jotka eivät totelleet Jumalan kutsua ja palanneet Israeliin.

Ester ja Mordekai olivat niiden joukossa, jotka helppoudesta tai mieltymyksestä, päättivät jäädä Persiaan eivätkä palanneet Israeliin. Vaikka Jumala pitääkin aina lupauksensa ja huolehtii kansastaan, Jumalan kutsun laiminlyöminen saattaa kuitenkin johtaa hengelliseen alamäkeen. Mietipä vaikka Esterin vastausta Mordekaille, kun hän sai kuulla kansansa tuhoamista koskevasta virallisesta määräyksestä; ja että hän on heidän ilmeinen toivonsa:

“Kaikki kuninkaan palvelijat ja kuninkaan maakuntien kansa tietävät, että kuka ikinä, mies tai nainen, kutsumatta menee kuninkaan luo sisempään esipihaan, on laki sama jokaiselle: hänet surmataan; ainoastaan se, jota kohti kuningas ojentaa kultavaltikkansa, jää eloon. Mutta minua ei ole kolmeenkymmeneen päivään kutsuttu tulemaan kuninkaan tykö.”  (Ester 4:11)

Miksi Ester sitten vastaa itsekkäästi, kun koko hänen kansansa olemassaolo on uhattuna? Meidän tarkoituksemme ei ole kuitenkaan tuomita häntä: hän ei ole sen huonompi kuin yksikään meistä! Mutta hän oli yksi meistä ja, kuten kuka tahansa meistä, Ester oli huolestunut enemmän omasta turvallisuudestaan kuin oman kansansa turvallisuudesta.

Mikä sai kuitenkin Esterin tekemään tällaisen muutoksen, että hän riskeeraisi kaiken, koko elämänsä auttaakseen kansaansa? Mordekain haasteellinen totuus rohkaisi Esterin pelokasta sydäntä.

Emme voi kätkeytyä Jumalalta

Ensiksi Mordekain haastoi Esterillä olevan väärän turvallisuudentunteen: ” Älä luulekaan, että sinä, kun olet kuninkaan linnassa, yksin kaikista juutalaisista pelastut” Ester ei halunnut elää fantasiamaailmassa, jonne hänen pelkuruutensa yritti tarjota hänelle pakenemismahdollisuuden.

Tyhmät löytävät tyydytyksensä, merkityksensä ja jopa turvallisuudentunteensa turhasta kuvittelusta. (Sananlaskut 18:11). Tämä ihmisen mielen turhuus olettaa, että tottelemattomuutemme Jumalaa kohtaan olisi itse asiassa suojamme. Ihmiset uskovat, että heidän valheensa suojelevat heitä – jopa edistävät heidän asioitaan. Emme kuitenkaan voi kätkeytyä Jumalalta.

Jumalan lupaukset voivat tyydyttää mielemme

Viimeiseksi Mordekai haastoi Esterin väärää asemaan perustuvaa turvallisuutta: ”Kuka tietää, etkö sinä juuri tällaista aikaa varten ole päässyt kuninkaalliseen arvoon.” (Ester 4:14b). Esther oli mennyt avioon Ahasveroksen, tuon aikakauden vaikutusvaltaisimman miehen kanssa. Ajatteliko hän, että tämä avioliitto ja kuningattaren asema tarjoaisivat hänelle hänen sisimpänsä vaatiman turvallisuuden? Toisinaan ihmiset menevät naimisiin täyttääkseen elämänsä haaveen, vain huomatakseen, että he ovat yhä yhtä yksinäisiä ja tyhjiä kuin aiemminkin. Ei avioliitto, ura tai vauraus voi täyttää ihmisen sisäistä elämää. Eikä palatsit, vaan Jumalan lupaukset, jotka vain voivat tyydyttää meidän sisäisen kaipuumme.

Kuten Raamattu sanoo:”Mutta minun Jumalani on rikkautensa mukaisesti täyttävä kaikki teidän tarpeenne kirkkaudessa, Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 4:19), ja “Mutta näissä kaikissa me saamme jalon voiton hänen kauttansa, joka meitä on rakastanut. (Room. 8:37). Aiemmin hän oli välinpitämätön Raamatullisista yksityiskohdista. Koska Ester oli juutalainen, hänen olisi pitänyt noudattaa Mooseksen lain ruokarajoituksia. Kuitenkin ruoka, jota tarjoiltiin kuninkaan palatsissa, ei varmasti ollut kosheria. Kun hänelle tarjottiin ruokaa, hän ei siitä kieltäytynyt (Ester 2:9).

Jumala voi käyttää keitä tahansa ja tässä tapauksessa tämä aiheutti ongelmia siksi, jotta Esterin itsekeskeinen elämä murtuisi. Jumala salli Haamanin raivokkaan antisemitistin, ravistella Esterin maailmaa.

Viimeinen haaste

Vaikka Mordekai kehotti häntä anomaan kuningasta kansansa armahtamisen puolesta, Ester ei halunnut osallistua kuitenkaan mihinkään suunnitelmaan, joka vaarantaisi hänen oman asemansa. Oli vaarallista mennä kutsumattomana tapaamaan kuningasta. Antiikin kreikkalainen historioitsija Herodotos vahvistaa tämän persialaisen tavan, että kuka tahansa, joka lähestyi kuningasta kutsumattomana, teloitettiin – ellei kuningas tätä armahtanut. Mordekailla oli vielä lisäksi yksi haasteellinen pyyntö kuningattarelle.

“Älä luulekaan, että sinä, kun olet kuninkaan linnassa, yksin kaikista juutalaisista pelastut. 14. Jos sinä tänä aikana olet vaiti, tulee apu ja pelastus juutalaisille muualta, mutta sinä ja sinun isäsi perhe tuhoudutte. Kuka tietää, etkö sinä juuri tällaista aikaa varten ole päässyt kuninkaalliseen arvoon?” (Ester 4:13–14)

Mordekain kehotuksesta Ester teki mielen muutoksen, ja rukoillen pyysi kuningasta toimimaan oman kansansa armahtamisen puolesta, ja juutalaiset säästyivät jälleen täydelliseltä tuhoutumisesta (Ester 4:15–16; 7:3-6; 9:20-25)

 

Todellinen turvallisuus

Työmme, asemamme elämässä, vaurautemme ja verkostomme eivät ole meidän turvamme, vaan enemmänkin mahdollisuus julistaa Messiasta. Ainoa todellinen turvamme on pelastava suhteemme Jumalaan. Älkäämme eläkö niin kuin uskoisimme jotakin muuta. Esterin asema kuningattarena ei ollut hänen turvansa, vaan Jumalan antama erityinen tilaisuus. Turvallisin paikka ei ole palatsin seinien sisällä, vaan elämä Jumalan tahdossa. Esterin ongelmana oli kuvitella hengellisen välimaaston fantasioita, mutta Jumalan kanssa ei ole välimaastoa. Kiitetty olkoon Herra, että lopulta Ester katui – “Sitten minä menen kuninkaan tykö” (Ester 4:16). Jumala sai tottelemattoman naisen kääntymään, jotta Hän voisi pelastaa kansansa ja osoittaa uskollisuutensa.

 

Älä ole vaiti

Mikä on sitten Purimin tarinan viesti? Yksinkertaisesti tämä: Jumala on uskollinen huolehtimaan kansastaan käyttäen ketä tahansa tavallista ihmistä, joka kääntyy, luottaen ja palvellen Hänen puoleensa. Jumala haluaa käyttää myös sinua tänään, aivan kuten Hän käytti aikoinaan Esteriä. Ehkä Mordekain purimin esittämä haaste Esterille on myös Jumalan haaste sinulle. Ole hengellisesti aktiivinen elämässäsi – perheessäsi, yhteisössäsi ja seurakunnassasi. Älä ole vaiti; sen sijaan, kerro Jumalan rakkaudesta Yeshuan kautta toisille ihmisille.

(Lyhennelmä  Sam Nedlerin Messias juutalaisissa juhlissa kirjasta, nyt myös saatavilla osoitteesta: https://wordofmessiah.org/bookstore/)

Luokat: Antisemitismi, Jumalan uskollisuus, Jumalan huolenpito, Jumalan ylivaltainen rakkaus, Purim.

Sam Nadler on Word of Messiah -järjestön perustaja ja johtaja. Tultuaan uskoon Jeesukseen 10. tammikuuta 1972 Jumala antoi Sam Nadlerille suuren taakan julistaa Jeesusta Messiasta muille juutalaisille. Neljänkymmenen vuoden messiaanisessa palvelutyössään Sam on keskittynyt kouluttamaan johtajia, jotka perustavat messiaanisia seurakuntia ja opetuslapseuttavat muita.

 

 

Artikkelin käännös, Toivo Mäki, CPM-Finland

”Jos haluatte, että Suomi pelastuu, siunataan Israelia ja rukoilkaa ystävät Israelin pelastumisen puolesta.”

Avustuksen kohteet Israelissa: Tel Avivin ja Jerusalemin keskukset, lasten työ ja Holokaust-vanhukset. Lasten ja vanhusten lisäksi myös muille tarvitseville ruokaa, vettä, vaatteita ja hygieniatuotteita, joita reservistä juuri rintamalle kutsutut sotilaat sekä näiden nuorten miesten yksin jääneet perheet tarvitsevat apuasi. Lahjoituksesi  menee perille yleisnimikkeellä “Apua Israeliin SOS”

Rahankeräyslupa numero: RA/2021/1175
Järjestäjä: Via Baltica Ministry CPM-Finland ry. 
Posti: Kalliotie 5, 32740 Sastamala – FINLAND
Puh. +358 40 037 3570
sähköposti: tmaki@cpmfinland.info
kotisivut: www.CPMFinland.info